IT-alan rekrytointi ei ole rakettitiedettä

Viime torstaina julkistettiin jälleen Great Place To Work 2015 sijoitukset Suomessa. Arcusysin porukalla olimme gaalassa jännittämässä sijoitustamme Suomen parhaiden työpaikkojen listalla ja tunsimme suurta ylpeyttä yltäessämme yleisen sarjan 4. sijalle. Vuoden kova työ johtamisen käytäntöjen ja työhyvinvoinnin parantamiseksi tulee selkeästi näkyviin sijoituksen kautta. Ja tottahan sijoituksella haluamme myös nostaa ylpeyttä nykyisten työntekijöidemme keskuudessa omasta firmasta, sekä tietenkin houkutella ne parhaat osaajat meille töihin.

Jännitys, mitä viime torstainakin koimme, on osin verrattavissa siihen jännitykseen jota työpaikasta sydämellään kiinnostunut työnhakija kokee työnhakuprosessin aikana. Työnhakijalla on kuitenkin käsissään kaikki pelikortit. Työnhaku ei ole pokeria, vaikka hyvällä tuurilla ja sattumallakin on ajoittain osansa prosessissa. Rekrytoijana tarjoan nyt muutaman vinkin siitä, mitä piirteitä ja tekoja me työnantajana arvostamme työnhakuprosessissa ja hakijassa.

Ensimmäisenä esittelen asian, joka tuntuu toistuvan Suomen parhaiden työpaikkojen rekrytointikäytännöissä:

1. Kulttuurifit

Se ratkaisee oikeasti. Teethän meille harvinaisen selväksi, miksi haluat juuri meille töihin ja otathan selvää kulttuuristamme ja arvoistamme: olemmeko todellinen match made in heaven ja oletko sinä juuri se palapelin palanen, joka sopii toisiin palasiin mutkattomasti. Eräs viisas ihminen onkin kiteyttänyt "Amazing people are more easily attracted to a great culture".  Mahtavat arcusyslaiset ovat hyvin erilaisia ihmisiä, mutta yhteisesti heitä kuvaa yhteisöllinen tiimipelaaja -asenne, sosiaalinen taitavuus ja osallistuvuus. Tunkeudu hakutilanteessa meidän mieliimme: soita, lisää hakemukseesi kuva, tai tule jopa käymään. Voit myös käyttää sosiaalista mediaa mielikuvituksellisesti hyödyksi, sillä niinhän mekin teemme.

2. Älä jäykistele, mutta muista olla selkeä

Hakemuksen tai CV:n ei tarvitse olla jäykkä, sillä Arcusys ei ole jäykkä. Personoi hakumateriaalisi siten, että se näyttää ja kuulostaa sinulta, eli ole oma itsesi. Ole rohkea, sillä rohkeus saa todennäköisemmin aikaan sitoutumista meidän puoleltamme, toisin kuin neutraalius. Muista kuitenkin selkeys, sillä hakemuksia sataa erityisesti Suomen parhaimpiin työpaikkoihin todella paljon. Siksi on tärkeää, että rekrytoija löytää kaiken oleellisen tiedon nopeasti. Tuo selkeästi esiin omat vahvuutesi ja työskentelytapasi. Liitä oheen myös muutamia esimerkkejä siitä, miten olet aiemmin hyödyntänyt vahvuuksiasi (työ)elämässäsi. Muista mainita myös harrastuksesi. Meidän mielestämme on vahvuus, jos teknologiakiinnostus on läsnä myös vapaa-ajallasi. Meillä työskentelee tällä hetkellä esimerkiksi talousjohtaja, jonka rakkaimmat harrastukset ovat excelit ja kirjanpito. Rekrytoijan mieleen jää myös varmasti, jos harrastukset täsmäävät Arcusyksen yhteisiin vapaa-ajan vietteisiin tai jos harrastuksesi erottuu erikoisuudellaan edukseen.

3. Vastaa työpaikkailmoituksessa pyydettyihin tietoihin

Jos pyydämme työpaikkailmoituksessamme palkkatoivettasi, ilmoitathan palkkatoiveen. Jos pyydämme työnäytteitäsi, lähetäthän portfolion. Ethän laita rekrytoijaa siis kysymään tietoja sinulta uudestaan. Kysymykset ovat ilmoituksessa syystä. Esimerkiksi palkkakysymyksen taustalta löytyy muutakin kuin summa, minkä siirrämme palkanmaksupäivänä pankkitilillesi. Palkkatoiveen taustalta tulee esiin myös mm. oma suhtautuminen osaamiseesi, sekä osaamisesi arvostaminen.

Vinkkejä työnhakutilanteisiin riittää, mutta työnantajan edustajina voisimme vähintäänkin miettiä, miksi emme suhtautuisi työhaastatteluihin ja koko rekrytointiprosessiin mahdollisimman inhimillisesti ja rentoa ilmapiiriä luoden. Tällöin kaikki nauttivat tilanteesta enemmän ja ihmisten oma persoonallisuus tulee parhaiten esiin. Silloin myös saamme tietää parhaiten, ketkä sopivat parhaiten toisilleen.

Kiitokset

Lopuksi haluaisin vielä kiittää kilpailijoitamme niin Great Place To Work -kisan, kuin liiketoiminnankin saralla. Erityiskiitokset Vincit, Solita ja Gofore. Te sparraatte meitä päivittäin parempiin suorituksiin. Mielestäni on hienoa, että me ja muut Suomen parhaat yritykset jaksamme panostaa työntekijöihimme ja olemme valmiita myös maksamaan kovasta työstä, joka parhaiden työpaikkojen eteen tehdään.

Mikäli kiinnostuit Arcusysista työpaikkana, tutustuthan meillä tällä hetkellä avoimena oleviin työpaikkoihin.

Julkaisija

Maria Vihtkari
CHRO Chief Human Resource Officer
+358 44 525 0932
Katso viimeisimmät julkaisut
Lue lisää

Blogi

Olipa kerran loma, vai oliko?

Lue lisää

Blogi

Liikunta hyvinvoinnin lähteenä

Työnantaja voi tukea työntekijöiden liikkumista monipuolisesti, mutta itsestä huolehtiminen on viime kädessä jokaisen oman aktiivisuuden varassa. Työntekijöinä tärkein pääomamme on oma työkykymme, joten on tärkeää pitää liikunta osana päivittäistä ja viikoittaista toimintaamme.

Lue lisää

Blogi

Arcusys Beer – We're building an empire

Hailing from the wild north we're raising our flag on new cities, new countries, new continents. It's our goal to command and conquer, to make tomorrow's world ever better. This is what our third Arcusys Beer – Command & Conquer exemplifies.