Tunteiden vuosi 2014

Jälleen yksi vuosi alkaa olemaan paketissa ja vuoteen on mahtunut paljon iloa, naurua ja ihania hetkiä.

Kuluneen syksyn aikana mielessäni on pyörinyt kärjistetty vastakkainasettelu hymyilevän HR-kukkahattutädin ja kylmiä strategisia liiketoimintapäätöksiä tekevän kyynikon välillä. Nykypäivän henkilöstöjohtamiseen kuuluu kova puoli, jossa ihmisiä tarkastellaan resursseina yrityksen strategian toteuttamiseksi ja pehmeä puoli, jossa työyhteisön johtaminen mm. kyvykkyyksiä tukien, välittäen ja innostaen on keskiössä. Kun soppaan lisätään työsuhteisiin ja työmarkkinakysymyksiin liittyvät asiat, on selkeää että roolien yhdistäminen on yhdellä sanalla kuvattuna haastavaa.

Tunteiden ilmaiseminen

Tunteet ohjaavat ihmisen toimintaa ja ovat mukana kaikessa tekemisessä. Tunteet antavat energiaa, mutta samalla myös kuluttavat sitä. Erityisesti tukahdutettuina tunteet vievät energiaa hälyttävän paljon. Tämän vuoksi meidän jokaisen on opittava niin kotona kuin töissäkin ilmaisemaan tunteensa rakentavalla tavalla. Työvuosienkin karttuessa yksi asia tuntuu minulla pysyvän aina kuitenkin samana: tunnepitoiset hetket saavat sydämeni sykkimään kiihtyvällä vauhdilla ja näissä hetkissä koetut tunteet seuraavat pitkälle arkeeni, vaikka tilanteet itsessään ovat muuttuneet jo historiaksi.

Olen usein pohtinut papin työn haastavuutta eli sitä, kuinka he siirtyvät tunneskaalojen päästä päähän: hautajaisista hääjuhliin. Kun työkenttään liittyy paljon tunnepitoisia hetkiä, on selvää, että tilanteiden haastavuus nousee potenssiin kymmenen ja liiketoimintaan liittyvät perustelut muuttuvat vaikeaksi antaa ja erityisen vaikeaksi kuulijalleen vastaanottaa.  

Työkyvyn ylläpitäminen

Tulevaisuuden työelämä sisältää enemmän haasteita ja vaatii työnsä tekijältä enemmän kuin koskaan ennen. On pystyttävä mm. elämään lyhytjänteisyyden kanssa, vaikka suunnitellaan pitkäjänteisesti. Siksi minun, kuten kaikkien muidenkin on hyvä muistaa pitää huolta itsestään ja omasta päänupistaan. Tunteet, niin positiiviset kuin kielteisetkin on helpompi käsitellä ja tunnistaa, kun ihmisen perustus on kunnossa. Jokaisella työntekijällä on myös vastuu itsestään ja itsensä työkuntoisena pitämisestä. Jokaisen työntekijän on hyvä pohtia vähintään seuraavia asioita vaihtuvan vuoden kynnyksellä:

- Hyödynnänkö yrityksen tuen oman terveyteni ylläpitoon (mm. liikuntasetelit ja yhteiset harrastukset)?

- Syönkö terveellisesti?

- Nukunko ja rentoudunko tarpeeksi?

- Huolehdinko oman osaamiseni ajantasaisena pitämisestä?

- Huolehdinko kokonaisvaltaisesti työkyvystäni?

Uudenvuodenlupaus

Edellä mainittujen asioiden noudattamisen lisäksi uudenvuodenlupauksena lupaan seuraavaa: johtajana olen työntekijä muiden joukossa ja oman esimerkkini kautta osaan olla myös auktoriteetti, vaikka en nouse kenenkään yläpuolelle. Johtamistavallani mahdollistan työssä innostumisen ja itseni likoon laittamisella johdan joukkoni nappisuorituksiin yhdessä. Tuleva vuoteni sisältää kuuntelua, reflektointia, rehellisyyttä, kyvykkyyksien tukemista ja jatkuvaa kehittymistä tielläni paremmaksi ihmiseksi.

Mikä on sinun työelämän uudenvuodenlupauksesi?

Julkaisija

Maria Vihtkari
CHRO Chief Human Resource Officer
+358 44 525 0932
Skype: Maria.vihtkari1
Katso viimeisimmät julkaisut
Lue lisää

Blogi

Tulevaisuuden työkalut tänään - mitä tarkoittavat ohjelmistorobotiikka, keinoäly ja koneoppiminen?

Osaako yrityksesi hyödyntää ohjemistorobotiikan (RPA, Robotic process automation), keinoälyn (AI, artificial intelligence), sekä koneoppimisen, machine learning, hyödyt? Järjestelmät kehittyvät kokoajan, ja niistä voi myös hyötyä hetki hetkeltä enemmän.

Lue lisää

Blogi

Maksimoi aivojesi luovan puolen käyttö – saat upeita tuloksia

Mitä jos yrityksenne voisi varmistaa, että jokainen työntekijä oppii uusia taitoja mahdollisimman tehokkaasti? Luova ongelmanratkaisukulttuuri on ratkaisu, joka saa luovuuden pulppuamaan ja yrityksen tehokkuuden kasvamaan. NASAn astronautti ja tutkija Charles Camarda kertoo, miten se onnistuu.

Lue lisää

Blogi

MarsSuit Project – seuraavan sukupolven avaruuspuvulla askel kohti Marsin pintaa

Kalifornian yliopisto UC Berkeley haastoi opiskelijansa mukaan uuteen MarsSuit Project -haasteeseen. Opiskelijoiden päämääränä on NASAn virallisen kilpailutuksen voittaminen tarjoamalla heille uudenlainen avaruuspuku erityisesti Marsia varten.